Sashinka Hristora van Gog

Deze goedlachse Bulgaarse woont pas 5 jaar in Nederland en spreekt al een aardig woordje Nederlands. Ze heeft vier jaar Nederlandse les gevolgd in de Pijler bij ‘Taal doet Meer’. Behalve dat ze Nederlands heeft geleerd, heeft ze er ook veel vriendinnen aan overgehouden! Ze heeft ook veel mensen leren kennen bij de oosters-orthodoxe kerk in Amersfoort. Hier voelt ze zich welkom en kan ze haar kerkelijke tradities voortzetten.
In Sofia heeft Sashinka de opleiding tot bibliothecaris gedaan en vervolgens 31 jaar op de universiteit gewerkt. Aangekomen in Nederland is ze als vrijwilliger bij de bibliotheek in Vleuten gaan werken.

Op de vraag ‘Waarom ben je in Veldhuizen gaan wonen?’ is het antwoord simpel: ze is voor de liefde gekomen. Haar Nederlandse man woonde al 20 jaar in Veldhuizen.

Waaraan is Bulgarije te herkennen? De bergen zijn heel mooi. Daarnaast ligt het aan de Zwarte zee en er zijn veel warmwater bronnen, dat is een belangrijk kenmerk van Bulgarije. Het eten komt erg overeen met dat in Griekenland en Turkije. Groenten en witte kaas wordt veel gebruikt, alleen de kruiden zijn iets anders. Een heel typerend gerecht is Banits. FDit is een soort taart van filodeeg gevuld met kaas en eventueel spinazie.
Wat mis je heel erg uit Bulgarije? Daar moet Sashinka even over nadenken, want eigenlijk mist ze eigenlijk niet zoveel (gelukkig!). Het eten kan ze hier ook maken…… maar misschien het klimaat: door de bergen is het ’s nachts lekker koel en overdag warm. De sneeuw heeft ze helaas nog steeds niet gezien in Nederland.

Wat is speciaal aan de cultuur in Bulgarije? Als je iemand in Bulgarije ontmoet, kun je veel makkelijker kennis maken. Kom je iemand ergens tegen (bijvoorbeeld in de trein, bus of op straat) dan worden er al snel behoorlijk persoonlijke vragen gesteld. Sashinka zegt ‘Ik vind dat niet altijd even leuk maar voor sommige mensen is het normaal om hun levensverhaal met iedereen te delen, ze zijn er veel opener’.

In Nederland is het gewoonte een afspraak te maken als je op bezoek komt, in Bulgarije niet; men loopt gewoon binnen. Zelf vindt Sashinka het wel prettig dat niet iedereen hier zomaar bij je binnenloopt. In Bulgarije helpen de mensen elkaar ook veel meer dan in Nederland. Ze moeten je dan wel eerst kennen, want anders zijn ze bang dat je het puur uit eigenbelang doet. Iets wat Sashinka graag aan de Nederlanders wil leren zijn de Bulgaarse dansen. Deze zijn heel beroemd. Helaas kan ze het zelf niet, het zijn hele moeilijke dansen, maar ze wil het dolgraag leren en overbrengen naar Nederland, want het is heel gezond (het lijkt net een soort fitness). Ze zou dit dan ook in de Pijler aan mensen willen leren. Op een andere manier deelt ze haar cultuur met haar vriendinnen, ze nodigt ze thuis uit en maakt dan Bulgaars eten voor ze; de vriendinnen vinden dit heerlijk!

Wat vind je bijzonder aan deze wijk? Uit de grond van haar hart zegt ze ‘het winkelcentrum, het vele groen en de rust. In het begin vond ik het zelfs een beetje saai’. Ze heeft 31 jaar in Sofia gewoond, daar is het druk en dan is Veldhuizen wel iets heel anders. Nu vindt ze het er heerlijk, het Maximapark, Harmelen, Haarzuilens; overal gaat ze op de fiets naar toe en maakt veel gebruik van haar museumkaart. Ze blijft haar man verbazen hoe goed ze de weg al weet en hoeveel mensen ze kent. Met haar man heeft ze al veel van Nederland gezien maar hier vindt ze het heel mooi en fijn om te wonen. Ook nu ze gestopt is met Nederlandse les komt ze nog steeds naar de Pijler voor Yoga of omdat ze er met haar vriendinnen afspreekt. Ze vindt de Pijler heel gezellig, ze komt er graag en ontmoet steeds weer nieuwe mensen.
Ze heeft nog één wens; werk vinden. In de zomer is het makkelijk om onder de mensen te komen dan gaat iedereen naar buiten, maar in de winter is het veel lastiger. Omdat ze graag onder de mensen wil zijn is ze op zoek naar een leuke baan dus wie nog iets weet voor deze gezellige goedlachse Bulgaarse: ze houdt zich van harte aanbevolen!