Reinier Yard

Als we de afspraak maken reageert Reinier al enthousiast: ”Wat een mooi project is dit, hier doe ik graag aan mee!”. Als we bij hem thuis zijn in ‘de Tol’, waar hij inmiddels alweer 22 jaar met veel plezier samen met zijn gezin woont, vertelt hij over de eerste jaren.
Hij kreeg veel vragende blikken ‘wie is dat en wat doet die meneer hier?’. In Vleuten was men niet gewend een donker iemand tegen te komen, nu is dat minder maar het gebeurt soms nog steeds. Inmiddels is Vleuten aan hem gewend en kent men Reinier, door de sportactiviteiten die hij organiseert, onder de naam FitYard. Hij geeft o.a. boksles, zumba en weerbaarheidstrainingen.

Hierdoor is hij een bekende Vleutenaar geworden.
Zo krijgt hij dan ook de meeste contacten in Vleuten. Hij wil graag met sporten een eenheid in het dorp maken, mensen met elkaar verbinden en het dorpsgevoel hiermee creëren.
Wat hem het meest aantrekt in Vleuten is de rust. Daarnaast ligt het centraal en ben je overal zo. Ze gaan vaak naar Amsterdam of naar het zuiden waar zijn vrouw Cheryl vandaan komt. Wat hij heel mooi vindt aan Vleuten is de oude dorpse sfeer, op zondagochtend hoor je de kerkklokken nog.

Op zesjarige leeftijd komt Reinier met zijn ouders en zes broers en zussen naar Nederland, waar ze gaan wonen in het dorp Vreeswijk bij Nieuwegein. Eén van de keuzes om naar Nederland te komen was, omdat zijn ouders dachten dat de scholen hier beter waren dan in Suriname. De keuze voor een dorp was heel bewust omdat z’n ouders de kinderen ver weg van de stad en criminaliteit wilden houden. Het wonen in Vreeswijk was behoorlijk wennen. Er waren in die tijd niet veel mensen uit Suriname in Nederland en de Nederlanders waren behoorlijk stug. In Suriname is iedereen altijd welkom en wil je mee-eten dan kan dat. In Nederland werd hij om 5 uur naar huis gestuurd want er moest gegeten worden. Gelukkig werd hij door een aantal klasgenoten en hun ouders warm opgevangen en leerde hij van hen de Nederlandse gebruiken. Nog steeds onderhoudt hij warme contacten met deze mensen.

Reinier is 53 jaar geleden geboren in de wijk Kwattaweg in Paramaribo. In deze wijk wonen veel Creoolse stadsmensen. De Creolen waren van oudsher de stadsslaven die uit Ghana kwamen. Inmiddels is er heel veel gemixt binnen de diverse culturen. Wel zie je nog steeds veel gelijkenissen tussen de diverse creolen en staan ze bekend om hun feesten.
Suriname is een mix van culturen. Iedere cultuur heeft zijn eigen feest, geloof, taal en

natuurlijk eten. Reinier z’n favoriete gerecht is Eri Eri en natuurlijk gemberbier. De kinderen zijn gek op bruine bonen met rijst, super simpel om te maken. De diverse gerechten zijn in de slaventijd ontstaan en worden nog steeds gegeten. De Surinaamse gerechten zijn heel gezond er zit alleen wel veel suiker in want daar zijn ze gek op in Suriname. Het kookboek wordt erbij gepakt en we krijgen de diverse gerechten te zien.

Toen Reinier nog in Suriname woonde waren het de kleurrijke feesten van de diverse culturen die het meest indruk op hem maakten. Zo hebben de Hindoestanen het Phagwa feest waarbij er met gekleurd poeder wordt gegooid en er veel wordt gedanst en gezongen. Echte Creoolse dans en muziek is de Bigi Pokoe. Er zit  heel veel opzwepende trommelmuziek in en de vrouwen draaien met hun heupen. Deze muziek komt uit de slaventijd en de mensen worden opgezweept en raken er bij in trance.
Ook de rituelen van de Indianen vindt hij heel mooi, de loekkoeman, medicijnman, speelt hier een belangrijke rol. De loekkoeman kan allerlei klachten verminderen door in trance te gaan dansen, dit gebeurt nog steeds in de binnenlanden.

Helaas is door de onafhankelijkheid van Suriname, de interesse en de openheid naar het land sterk verminderd. Het is makkelijker om een trip te maken naar Curaçao dan naar Suriname, terwijl als je van cultuur, natuur en eten wilt genieten dan is Suriname de ideale plaats om heen te gaan. Het land is heel erg in ontwikkeling. Je bent er altijd welkom en omdat er zoveel verschillende culturen zijn, is er altijd wel een cultuur waar je je prettig bij voelt. Er is nog heel veel ongerept oerwoud, er zijn goede gidsen die heel veel weten en iedere keer wordt Reinier weer verrast door de natuur in zijn land.
Tot slot zegt Reinier ‘Neem de kans om het land te leren kennen want het heeft zoveel te bieden en de mensen zijn zeer uitnodigend.’