Mohammad Al-Tamimi

Op een warme zomers dag gaan we op bezoek bij Mohammad Al-Tamimi, gelukkig hebben ze airco in huis waardoor het er heerlijk koel is. Deze koelte doet gelijk herinneringen oproepen bij Frouke uit de tijd dat ze met Mohammad samenwerkte bij Pearle Maarssenbroek. Daar stond de airco altijd op standje diepvries vertelt Frouke. Er worden nog wat herinneringen opgehaald en dan gaan we met het interview van start.
Mohammad komt uit Irak en heeft daar de opleiding tot opticien-contactlensspecialist gevolgd. Na het afronden van zijn studie in 1975 is hij naar Koeweit verhuisd waar hij een eigen optiekzaak is gestart. Inmiddels was hij getrouwd met Senna en had het stel 3 kinderen.

Ze hadden een goed leven totdat Sadam Hoessein Koeweit binnenviel en ze als Irakees niet meer welkom waren.
Mohammad had foto’s gezien van zijn vader toen die in 1958 in Nederland was. De beelden staan in zijn geheugen gegrift, ’wat een mooi land’. Toen ze besloten te vluchten was de keuze om naar Nederland te komen dan ook snel gemaakt.

In oktober 1991 is het gezin naar Nederland gekomen als asielzoeker. Voor Mohammad was het belangrijk om snel de taal te leren. ‘Taal is de sleutel die alle deuren opent’ verteld Mohammad. De kinderen leerden de taal op school, voor Senna en Mohammad was het minder makkelijk. Daarom wilde hij thuis vooral Nederlands spreken met de kinderen. Hij was een groot fan van ‘Goede tijden slechte tijden’, Linda de Mol en Henny Huisman, daar leerde hij Nederlands van. Nadat ze de A-status kregen kon hij zich inschrijven bij het Arbeidsbureau en zo is hij in contact gekomen met de toenmalige eigenaren van Pearle Maarssenbroek. Inmiddels is hij samen met zijn zoon Ab eigenaar van het filiaal.

Mohammad is in 1951 geboren in Basra in het zuiden van Irak. Zijn vader werkte voor de Britse Petroleum Maatschappij en het gezin woonde in de Britse kolonie tussen de expats. Zo leerde hij al op jonge leeftijd omgaan met andere culturen en de Engelse taal. Irak is een heel rijk land verteld Mohammad, er is veel cultuur en geschiedenis, maar er zijn ook heel veel natuurlijke rijkdommen zoals olie.

Tijdens de monarchie was het een vrij en open land, voor de vrouwen was alles veel minder streng dan nu. Er waren veel verschillende godsdiensten en iedereen profiteerde van de rijkdommen. Mensen werden niet veroordeeld om wie ze zijn, er was vooral respect voor elkaar. Het was een mooie tijd.
In 1958 werd er een militaire coupe gepleegd en alles veranderde. De harmonie tussen de mensen verdween en iedereen ging voor zichzelf zorgen. Veel mensen met een andere godsdienst zijn weggevlucht. Toen Sadam Hoessein aan de macht kwam is hij de rijkdommen van het land gaan gebruiken om oorlog te voeren. De huidige ‘democratische’ regering steekt al het geld in hun eigen zak en er is veel corruptie. Bendes zijn sterker dan de politie, de grondwet wordt niet gehandhaafd. Iedereen lijdt onder de situatie, er is geen veiligheid en infrastructuur in het land. Er heerst grote armoede onder de bevolking.

Als we vragen naar de cultuur in zijn land verteld hij; ‘Men is niet gierig, als iemand in nood is dan helpt iedereen.’ Familiebanden zijn heel sterk. In tegenstelling tot Nederland gaan kinderen pas het huis uit als ze getrouwd zijn of bij hoge uitzondering om elders te gaan studeren of. Hij is heel open minded en wilde graag de wereld ontdekken, dat is ook de rede dat hij uit Irak weg wilden. Hij geeft zijn kinderen ook alle ruimte om hun eigen weg te gaan. Zijn dochters dragen geen hoofddoek. Zijn ene dochter is met een Nederlandse man getrouwd, zijn andere dochter was getrouwd met een multiculturele man. Zijn jongste dochter treedt net als zijn zoon in de voetsporen van hun vader en doet de optometrie opleiding.

Eten is belangrijk in Irak. Bekende gerechten zijn Subur, een vis die alleen inde oven kan worden bereid, of Quzi, schaap wat gedurende 8 uur aan het spit draait.
Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van geuren, dit om kwade geesten te verjagen. Zijn moeder en oma gooide water achter bezoekers aan om ze goede reis te wensen.
Irak maakte deel uit van het oude Mesopotamië, “het land tussen de twee rivieren”; de Tigris en de Eufraat. ‘Wist je dat toen het spijkerschrift ontcijferd werd men erachter kwam dat vrouwen in die tijd al voertuigen bestuurde en dat terwijl vrouwen pas vanaf vorig jaar mogen auto rijden in het naburige Saoedi Arabië? ’ vraagt Mohammad ons.

Hier in Vleuten heeft hij het prima naar zijn zin. Er is veel natuur en hij gaat dan ook graag wandelen de natuur in of rond de Haarrijnse plas. Hij heeft veel contacten in de straat, ‘Het is een hele sociale straat, ieder jaar is er een straat barbecue. En de hele straat is klant.’ verteld hij lachend. Wat hij nog wel hoopt is dat er meer veiligheid in de wijk komt, er vinden veel auto inbraken plaats. Toch wil hij hier niet weg. Gelukkig zie je hier altijd wel mensen, dat geeft een gevoel van veiligheid. We hebben geen hond nodig want er zijn altijd mensen, de sociale controle is erg prettig.
Mohammad sluit af met een mooie spreuk, ‘Je hoeft niet gelovig te zijn om fatsoenlijk te zijn’, die houden we erin.