Kambiz Sultani

Afghanistan kennen we meestal alleen vanwege de oorlog. Er is echter ook een heel ander Afghanistan, het Afghanistan van voor de oorlog. Een supermodern en veelzijdig land. Over dit onbekende Afghanistan wil Kambiz ons graag vertellen en wij willen er heel graag meer over horen. Kambiz heeft tot zijn 7e jaar in Kabul gewoond. Toen de geheime politie ’s nachts invallen deed om zijn oudere broer en vader op te pikken om te vechten in de oorlog , besloten ze te vluchten. Het is gelukt om met het hele gezin naar Nederland te komen. Kambiz is zijn ouders nog altijd heel erg dankbaar voor deze nobele keuze. Een keuze die zijn ouders hebben gemaakt om hun kinderen een kans op een beter en vooral veilig leven te geven maar ook een keuze die voor zijn ouders een leven vol strijd en vernedering was.

In 1987 heeft het gezin eerst één jaar in India gewoond en zijn toen doorgereisd naar Nederland om uiteindelijk in Limburg terecht te komen. Hier heeft Kambiz 18 jaar gewoond en is toen naar Utrecht gekomen om te werken.

Ook zijn vrouw komt uit Afghanistan, ze kennen elkaar al van jongs af aan en 12 jaar geleden hebben ze elkaar weer, via social media (Hyves) gevonden. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben 2 mooie dochters en wonen sinds tweeënhalf jaar in de Vleutense wijk de Tol. Nog iedere dag komt er een glimlach op zijn gezicht als hij de wijk inrijdt, het groen, de ruimte en de rust in de wijk vindt hij heerlijk.

Als we vragen naar zijn land van herkomst vertelt hij dat de mensen heel gastvrij, eigenwijs en loyaal aan hun normen en waarden zijn. Als je een Afghaan iets toevertrouwd zal hij dit met zijn leven beschermen. Het is een strijdlustig en temperamentvol volk. Zo is het land nooit gekoloniseerd geweest. Afghanen zijn trotse mensen. Trots op hun historie en trots op waar ze vandaan komen. Afghanen erg moderne mensen. Helaas is dit door de oorlog niet meer te herkennen. De familie van Kambiz was bevoorrecht en de kinderen zijn beschermd opgevoed. De familie van zijn vader was heel open minded en had geen oordeel. Dit heeft hij meegenomen. De familie had het goed in Afghanistan. Zijn moeder was directeur van een school en zijn vader was ondernemer, die samen met zijn familie een bedrijf in kunstbloemen had. Nederland is het mooiste land om te wonen zegt Kambiz, het is een land van ongekende mogelijkheden en ziet Nederland als zijn moederland en Afghanistan als zijn vaderland.

Terug naar Afghanistan, het land is 19x groter dan Nederland, ligt aan de voet van de Himalaya maar heeft ook woestijn, steppe en is heel groen. “Door alle grondstoffen die er in de grond zitten is Afghanistan één van de rijkste landen ter wereld en overal waar geld is, is oorlog.” vertelt Kambiz. “Het heeft niets met de mensen te maken. Vroeger lag het aan de zijderoute en werd er veel handel gedreven. Wist je dat Afghanistan Boeddhistisch was en er bij Bamiyan een 53 meter hoge Boeddha staat?”

Als we vragen naar het eten in Afghanistan beginnen zijn ogen te glimmen. De Afghanen zijn heel bourgondisch, ze hebben meer dan 40 soorten rijst bereidingen. De ons alom bekende witte rijst is voor de zieken. Iets wat hij heel lekker vindt is Qabuli Palaw; een uitgebreid rijstgerecht, en wist je dat ze in de salades veel munt gebruiken? Als man met een vrouw en twee dochters is hij een echte feminist. Hij en zijn vrouw koken ook altijd samen vertelt hij lachend. Als er een bruiloft is draait het om het eten, is er geen of te weinig eten dan is er geen bruiloft geweest. De Afghanen zijn ook heel gastvrij iedereen kan mee eten en drinken. Je mag niet met een lege maag weggaan.
In Afghanistan bestaat muziek en zang vooral uit filosofisch gedichten en verhalen over het leven. Deze worden zingend verteld waardoor er een lied ontstaat, helaas hebben de jongeren hier steeds minder interesse in, omdat ze naar de moderne muziekvormen neigen
Op de vraag wat hij zou willen delen met de Nederlanders vertelt hij dat de Nederlanders heel tolerant zijn. Hij vindt de Nederlanders vriendelijk maar minder hartelijk dan Afghanen. Inmiddels woont hij al 12 jaar in Utrecht en rijden nog regelmatig richting Limburg voor familie en vrienden.

Toen het stel hun eerste huis ging kopen hebben ze voor Terwijde gekozen, in een multicultureel stuk van de wijk. Helaas hebben ze daar weinig woonplezier gehad. Het is belangrijk dat er in een wijk een goede mix is, het gaat om fatsoen en niet om iemands huidskleur of afkomst. Helaas moeten fatsoenlijke mensen leren leven met onfatsoenlijke mensen en dat is heel gek want het zou eigenlijk andersom moeten zijn, onfatsoenlijke mensen moeten leren leven met fatsoenlijke mensen. Wist je dat de Afghanen niet zijn terug te vinden in de criminaliteitscijfers van het CBS? Ze hebben zo’n gedrevenheid om te presteren dat ze in de top 3 van hoogopgeleide Nederlanders met een andere culturele achtergrond staan. Hun ouders zijn voor de kinderen gevlucht en dat legt veel druk op de kinderen. Als Kambiz een onvoldoende had gehaald op school durfde hij niet naar huis.

Als afsluiter vertelt Kambiz: “Als je Afghanistan googelt krijg je alleen maar beelden over de oorlog te zien. Dat is zo jammer want het is zo’n mooi land met een hele rijke cultuur en historie. Wat je nu ziet is een Afghanistan na meerdere oorlogen namelijk een gebroken land.