Jim Turner

Deze 54 jarige Engelsman, net terug van vakantie, ziet er met zijn bruine kleurtje meer uit als een zuid Europeaan. Al op jonge leeftijd is Jim vertrokken uit Engeland. Hij was 6 jaar oud toen hij met zijn Engelse ouders naar Amsterdam kwam. Hij heeft hier toen 2 jaar gewoond, waarna het gezin respectievelijk naar Gotenburg, Engeland, Stockholm en weer Engeland verhuisd is. Op 20 jarige leeftijd is hij naar Frankrijk vertrokken en is in 1987 in Nederland gaan wonen. In 2001 begon het weer te kriebelen, want de natte koude winters vond hij maar niets! Inmiddels had hij, mede door zijn Spaanse vrouw, ook veel van Spanje gezien en heeft hij haar omgepraat om in Spanje te gaan wonen.

Jim is vertaler en zolang hij een laptop en modem heeft kan hij werken. Hoewel hij prima Spaans spreekt, was het niet altijd even makkelijk om vriendschappen te sluiten. Hij miste het om met z’n vrienden dingen te ondernemen of naar festivals te gaan, want hij werd wel door zijn Nederlandse vrienden op de hoogte gehouden van hun activiteiten.

Inmiddels had het stel twee kinderen en zijn ze in 2006 terug naar Nederland gegaan. Ze zijn in Veldhuizen neergestreken, waar het gezin nog steeds met veel plezier woont. Jim vindt het prima wonen in Veldhuizen, hoewel het eigenlijk net een brug te ver van de ‘wereld‘ is: naar de stad of naar bijv Amsterdam gaan vraagt een langere reistijd dan wanneer je in bijv Utrecht woont. Dan spring je eenvoudig op de fiets en ben je er zo.

Doordat Jim in zoveel verschillende landen heeft gewoond denkt hij internationale. Hij vertelt: ‘In Engeland heeft men traditioneel niet zoveel met andere culturen en talen. Engeland is een eiland en daardoor vrij afgesloten.’ In Engeland voelt hij zich heel erg Brits terwijl hij vaak denkt, schrijft en droomt in het Nederlands. Toch voelt hij zich na al die jaren geen Nederlander maar een Engelsman…. met voetbal is hij toch voor Engeland, iets wat

heel gek is, want hij woont veel langer in Nederland dan dat hij ooit in Engeland heeft gewoond.

De Engelsen zijn heel conservatief en het klassenverschil speelt nog steeds een grote rol.  Op welke school of universiteit je gezeten hebt bepaalt je plaats in de maatschappij. Er wordt vaak neergekeken op mensen van een andere of lagere komaf.

Als er buiten de deur gegeten wordt, is dat vaak simpel en niet zoals we hier denken culinair bij de Jamie Oliver ’s. Wat heel lekker is in Engeland is Cornish Pasty, een maaltijd-pastei met stoofvlees aardappelen en groenten. En natuurlijk de bekende Fish&Chips, deze smaakt wel heel anders dan de Nederlandse patat en kibbeling. Een ander cultureel verschil is bijvoorbeeld het ‘pub-leven’: de pub is voor de gezelligheid en de hele familie gaat mee, het is meer een soort woonkamer dan een café.

Iets wat heel belangrijk is voor de Engelsen is hun cultureel erfgoed, zoals landschap, musea en tradities Men gaat veel wandelen en is lid van organisaties ter bescherming van dit cultureel erfgoed. Jim mist de Engelse parken, de enkele parken in Nederland zijn niet te vergelijken met Engelse en dan hebben ze er ook nog heel veel in Engeland. In Nederland is een park een speeltuin met een strookje groen en als je in Nederland naar het bos gaat hoor je nog altijd de snelwegen. Het is hier nergens stil, terwijl Engeland dichter bevolkt is.

Jim zou het leuk vinden als Nederlanders wat vaker zomaar een praatje maken met vreemden. In Engeland is dat heel normaal. Jim vertelt dat hij eens aan een oefenpartij cricket meedeed. Na de partij liep hij met een andere speler naar de bus en, hoewel de man hem aankeek, werd hij volledig genegeerd door deze man. Jim vertelt lachend ’vanaf die tijd ben ik steeds meer geïntegreerd wat dat betreft, geen praatjes meer met vreemden.’