Fusako Sugimoto

We worden door Fusako ontvangen in traditionele kleding en bij de voordeur wacht ons een andere Japanse gewoonte: schoenen uit en slippers aan. Fusako woont sinds het najaar van 2017 in Veldhuizen, samen met haar man en 10 jarige zoon. Het is behoorlijk wennen voor haar…. allereerst heeft ze de taal willen leren maar dat is nog niet zo makkelijk; hun zoon spreekt inmiddels prima Nederlands maar die zit op een Nederlandse school en dat helpt natuurlijk. Van oorsprong is Fusako verpleegster, in Londen werkte ze als speeltherapeut met kinderen en gaf shiatsu massages, hetgeen ze in  Nederland graag weer wil oppakken.

De familie is naar Nederland gekomen vanwege de brexit. Ze zochten een stabiel land om hun zoon te laten opgroeien en ze moesten er goed met Engels uit de voeten kunnen; Nederland voldeed aan al hun wensen. Terug naar Japan is eigenlijk geen optie, want voor de japanners zijn ze veel te veel verwesterd. Ze voelt ze zich hier nog wel een echte buitenlander. Gelukkig heeft ze een aantal Japanse dames gevonden in de regio waardoor ze contacten heeft. Ook heeft ze een bezoek gebracht aan de Pijler om te kijken wat daar zoal te doen is. Fusako zou graag workshops willen geven in origami, kaligrafie of Japans koken met een Nederlandse twist. Ze heeft plannen genoeg, maar wil eerst Nederlands leren en dan de Nederlanders laten proeven van Japan.

Zoals gezegd de familie is behoorlijk verwesterd in de 13 jaar dat ze in Londen woonden; er is uiteindelijk ook een groot cultuur verschil tussen Japan en Europa. In Japan is er veel respect voor de ouderen; ook de overleden voorouders worden nog geëerd en harmonie is erg belangrijk. Een gezegde in Japan is ‘als een spijker uitsteekt moet je hem terug slaan’, wij zouden zeggen ‘je mag je kop niet boven het maaiveld uitsteken’.

Fusako heeft moeite met de Japanse gewoonte om jezelf onzichtbaar te maken en niet uit te mogen preken wat je denkt of hoe je dingen voelt. Daarom voelt ze zich ook zo prettig in Nederland: mensen mogen zichtbaar zijn en je kunt zeggen wat je wil. Iets wat ze heel erg waardeert in Japan is de beleefdheid en eerlijkheid. Als je je portemonnee verliest zal de vinder hem altijd naar de politie brengen zonder er ook maar iets uit te halen. Iets wat ze heeft meegenomen uit Japan is dat ze niets weg wil gooien, dingen worden heel lang gebruikt. In Japan zijn ook geen afvalbakken op straat te vinden, je neemt je afval mee naar huis waar je het weggooit, met als gevolg dat het op straat ook heel schoon is. Het belangrijkste geloof in Japan is het boeddhisme. (iedere familie heeft zijn eigen vorm van boeddhisme); daarnaast zijn de voorouders in het geloof heel belangrijk. Ze heeft dan ook geen gebedsplaats in haar huis omdat de voorouders in Japan blijven.

Als we vragen naar de kracht van Veldhuizen, dan is het dat er veel mooie natuur is, de mensen zijn heel relaxed en gezond, iedereen fietst; ze heeft zich verbaasd over hoe fit ouderen hier zijn! In Japan werkt iedereen heel veel, 12 uur per dag is heel normaal en er zijn slechts 5 dagen vakantie per jaar.

Om contacten te krijgen hebben ze alle bewoners in de flat uitgenodigd voor een kennismaking en hun zoon speelt basketbal, ook een goeie manier om contact te maken. Fusako heeft heel erg de behoefte om zich hier thuis te voelen, hoewel ze nog niet alles weet te vinden. Ook is het soms niet makkelijk om de benodigde informatie te vinden. We nodigen Fusako uit om naar de Pijler te komen: daar kan ze de informatie vinden die ze zoekt en staan er altijd mensen klaar om haar te helpen.